Mindfulness som revolution

0

Jag skrev den här texten precis i anknytning till att Tim Bergling(Avicii) gått bort, nu har jag lagt till några saker och delar den här med er.

Sedan Tim Berglings bortgång följer jag diskussioner på olika sociala medier om ungdomars psykiska ohälsa.Det är uppenbart att inte bara vuxna i allt högre utsträckning lider av stressrelaterade symptom utan även ungdomar.

Sättet vi lever på påverkar inte bara oss själva utan barnen ärver våra beteendemönster tankar och föreställningar om hur livet är och bör vara.

Jag läser från personer som menar att det måste finnas fler möjligheter till samtalsstöd i skolan, även för de som inte har en så kallad diagnos. Gott! Självklart, hjälp ska finnas för de som behöver den. Mer kunskap och fler verktyg!

När mitt första barn var litet, var jag väldigt noga med att ha ett rent och städat hem, samt ett barn som alltid var oklanderligt klädd och såg hel och ren ut. Jag var ensamstående och livrädd för att någon skulle påpeka att jag inte var en bra mamma( för alla vet ju att det viktigaste med att vara förälder är ju att ha ett kliniskt rent hem och ett barn med ett alltid välkammat hår). I efterhand ångrar jag mina prioriteringar, inte för att min dotter led någon nöd på det viktiga såsom uppmärksamhet, värme och närhet, allt detta var jag också väldigt noga med. Jag läste sagor varje dag, för att det är bra för barn att bli läst för. Vi var utomhus mycket för barn behöver frisk luft, vi gick på sångstunder osv osv.

Men jag hade kunnat må så mycket bättre, jag brände fullständigt ut mig själv i min vilja att vara duktig. Och vem var det jag skulle vara så duktig för? Bebisen hade inte mått dåligt om det fanns några odiskade tallrikar i köket, eller några strumpor på golvet.

Levde jag mitt liv så som jag ville ha det, eller levde jag utifrån vad jag trodde andra tyckte och tänkte om hur livet ska vara?

Om jag fick ett barn till idag, hade jag gjort saker annorlunda? Hade jag tagit tillvara på vår tid tillsammans mer och stressat mindre, över att allt skulle bli “rätt”? Eller hade jag fallit in i samma mönster,trots denna vetskap?

Det slår mig att vi måste göra en radikal och fundamental förändring i hur vi lever våra liv och vi prioriterar vad som är viktigt.

Men mindfulness är inte ännu ett verktyg som vi ska använda för att kunna fortsätta leva så som vi redan lever och som faktiskt gör oss utbrända.

Tänk om det fanns ett sätt att leva, där mindfulness och samtal inte var verktyg för att klara av ett liv och vardag som uppenbarligen gör oss sjuka, utan ett sätt att leva i harmoni med oss själva och andra. Tänk!

Om jag frågade vem som helst, skulle du vilja leva ett liv i balans, utan stress där du oftast kände glädje över att få finnas till? Jag tror inte att någon skulle svara nej på den frågan. Men hur går det till? Det krävs arbete menar jag. Att vi ständigt påminner oss själva om att allt är bra, allt är precis som det ska vara. Världen är vacker och jag är älskad.

Att lära sig av att njuta av varje sekund. Det är inte roligt att diska tycker jag, men jag tycker om att ta hand om mitt hem och göra det fint för mina barn och det är så jag måste se på den sysslan, som jag har svårt att njuta av.

Men det här arbetet med att leva mindful får inte lov att bli ännu ett sätt att skuldbelägga oss själva. Jaha nu klarade jag inte av att njuta av att diska igen, eller nu blev jag stressad igen och så blir vi arga och besvikna på oss själva för att vi inte kan. Det är okej att misslyckas, du får en ny chans att lyckas i varje ny sekund.

Jag vill gärna gå ner i vikt, men om jag inte kunde motstå den där kakan till fikat så är det okej. Det är bara att fortsätta.Livet är inte en tävling som ska vinnas, det är en lek, något att njuta av, något att vara nyfiken på. Framför allt så är det ditt och det är du, som väljer hur du vill leva!

Dela.

Om skribenten

Jag som skriver på den här sidan heter Emma är 42 år gammal, jobbar som bibliotekarie och har två barn . På den här sidan vill jag kombinera många av mina intressen som är skrivande, ta foto, läsa, laga mat och andlighet och personlig utveckling. Jag har en brokig historia med utbildningar som fritidsledare på folkhögskola, historia, socialantropologi samt judaistik(läran om judendomen) på Lunds Universitet. Jag har även en magisterexamen i biblioteks och informationsvetenskap. Jag har jobbat på förskola, 10 år för ett bemannningsföretag som konsult inom ekonomi och administration och sedan ett par år tillbaka som bibliotekarie på en grundskola. Jag har alltid älskat att läsa. Som barn kunde jag studera familjens bokhylla och alla bokryggarna den innehöll och önska att jag fick läsa böckerna innan jag ens kunde läsa. För mig är läsa som att resa, resa till en magisk plats där precis allt kan hända. För en stund så existerar inte världen utanför och jag får en paus i mitt eget liv där jag fullt kan gå upp i något annat. För mig som jag tror även för många andra som intresserar sig för personlig utveckling och andlighet så har man själv gått igenom många kriser. Det är definitivt sant för mig och mitt liv. Jag vill aldrig vara en person som predikar, under min resa till att förstå mig själv och må bra har jag hittat saker som är sanna för mig och som stämmer för mitt liv. Du måste hitta din egen sanning. Mitt skrivande om jobbiga erfarenheter i mitt liv gör jag lika mycket för min egen skull som att jag hoppas att det kan finnas andra som kan vara hjälpta av att höra om min resa och vad den har lett till för mig. Om inte man lärde sig av sina erfarenheter och delade med sig, vad ska man annars ha dem till? Allt jobbigt jag har varit med om i mitt liv har varit en gåva, varenda sak har fört mig närmare att förstå mig själv och andra. Livet är en resa och vi får många tillfällen att träna oss i att hantera smärtsamma saker. Det är så för oss alla, men jag vill att du ska veta att du är inte ensam. Jag skriver för dig, jag skriver för mig och jag skriver för livet! Jag är initierad Reiki healer och utför healing hemma hos mig i Hjärup, Skåne. Eller hemma hos dig om du bor i närheten :). Du är välkommen att kontakta mig om du skulle vara intresserad och hjälpt av att få healing! Just nu går jag också en utbildning till holistisk terapeut! Hoppas att du kommer att få mycket glädje av min sida!

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke